eko duseci

Bye bue bed, pruža dušecima etički, ekološki kraj života

Reciklaža dušeka svakako nije najčistiji, najlakši ili najglamurozniji posao – piše osnivač Bie Bie Bed-a Pol Beket, koji je ipak bio pionir sopstvenog etičkog rešenja za odlaganje dušeka nakon upotrebe, vođen voljom da „radi ono što je ispravno“…

„Zašto su dušeci na kraju životnog veka (EoL) svetski problematičan tok otpada? Zašto je malo verovatno da nećemo ispuniti cilj za 2028. od 75% skretanja sa deponije? Zašto 76% EoL dušeka i dalje ide na deponiju? Zašto se od 24% dušeka koji se šalju na reciklažu, samo 14% materijala povrati („stvarna stopa“)? I zašto se povećava broj slučajeva prevrtanja dušeka (i nameštaja)?

„Pitanje sebe ‘zašto’ nam je iznova i iznova omogućilo da prevaziđemo mnoge istorijske barijere povezane sa reciklažom dušeka“, kaže Pol, koji se 2019. godine oslanjao na dugogodišnje iskustvo u industriji kreveta kako bi uspostavio Bie Bie Bed u Birstallu, Zapad. Iorkshire.

Buđenje za mogućnosti

„Posvećenost ruci ručne dekonstrukcije sigurno nije došla bez izazova“, nastavlja on – ali Pol je od samog početka bio nepokolebljiv da nešto treba da se promeni, da se moraju napraviti poboljšanja i da je reputacija industrije dušeka u mnogim godine, pogoršalo se do tačke da su marže morale biti na istorijskom niskom nivou.

„Od ranih faza bilo je jasno da preusmeravanje odvojenih materijala ka istorijskim reprocesorima za mali povraćaj nije finansijski održiva dugoročna opcija“, objašnjava Pol, naglašavajući potrebu industrije da preduzme nadolazeće zakone o zaštiti životne sredine. „Ovo, zajedno sa potencijalnim preplavljivanjem ovih preduzeća materijalima nakon neminovne zabrane ulaska dušeka na deponiju, značilo je da je očigledno bilo jasno da, osim ako se ne pronađe kružnije rešenje za ogromnu količinu pojedinačno odvojenih komponenti, trošak tradicionalnog recikliranja dušeka ulaznica bi porasla. I ovaj trošak bi se neizbežno prebacio na potrošača.”

Pol kaže da su ove spoznaje dovele do uverenja da se teret energije, emisija i resursa na ekonomiju i ekologiju može smanjiti ponovnom proizvodnjom proizvoda u nešto novo pre nego što se razmotri preusmeravanje na ponovne prerađivače ili oporavak energije iz otpada (EfV).

„To bi značilo pretvaranje onoga što je bio otpad namenjen za deponiju, u robu sa neograničenim potencijalom rasta, dok bi potrošačima ponudili izbor koji nikada ranije nisu imali – ili da kupe potpuno novi proizvod, proizveden od devičanskih sirovina, i platiti ekonomsku i ekološku cenu … ili izabrati kupovinu ponovo proizvedenog proizvoda istog integriteta, iste zakonske usklađenosti i iste čistoće (ako ne i čistije) od novoproizvedenog proizvoda, ali za delić cene, i mali deo ekološkog uticaja.

„Ukratko, naša vizija je bila da recikliranje dušeka učinimo besplatnom uslugom za sve, uklanjajući svako razmatranje o bacanju muva ili opterećivanju službi lokalnih vlasti.

Ekološki prihvatljive ekonomije

Na papiru, zadatak je izgledao zastrašujuće – razvoj prve u svetu održive proizvodne operacije od dekonstruisanih, odvojenih i dezinfikovanih komponenti EoL dušeka nakon upotrebe. To je značilo pretvaranje proizvoda koji se smatralo 100% otpadom i garantovanje da 100% dušeka izbegavao deponiju. To je podrazumevalo pronalaženje kružnog rešenja za 100% odvojenih komponenti i stvaranje proizvoda koji se 100% mogu reciklirati.

I dok Bie Bie Bed i njegov proizvodni ogranak, Reborn Products, još nisu stigli na svoje konačno odredište, oni ostvaruju veliki napredak, kaže Pol: „Spremni smo da se udvostručimo i proširimo na dodatnih 19.000 kvadratnih metara objekta početkom ove godine. Reborn Products je revolucionisao svet reciklaže dušeka pronalazeći kružno rešenje za svaku pojedinačnu komponentu koja je izvučena iz dušeka nakon upotrebe – materijali za sečenje, seckanje, mlevenje i dezinfekcija, u mogućnosti smo da proizvedemo mnoštvo proizvoda od izolacije do kreveta za kućne ljubimce, komposta do jastuka za kamperove, postolja za divan do sadnica… lista mogućnosti za ekološku i ekonomsku korist za sve je beskrajna.”

Pol potvrđuje da su 100% reciklirani dušek, 100% reciklirani krevet za kućne ljubimce i 100% izolator već proizvedeni. „Nisu u potpunosti pušteni na tržište“, dodaje on, „ali mnogi od naših 95% recikliranih proizvoda su već veliki hit kod kupaca koji su svesni životne sredine, koji često mogu da povećaju svoju oznaku kvaliteta društvene vrednosti (SVKM) preko naše ekološke i etičke prakse recikliranja.”

Radeći sa Zatvorskom službom Njegovog Veličanstva i podržavajući njenu strategiju za rehabilitaciju prestupnika i smanjenje kriminala, Paulov rad takođe poboljšava veštine i potencijalne rezultate zapošljivosti – a ekonomske koristi se tu ne zaustavljaju, kaže on: „Naša fleksibilnost, proaktivna metodologija i možda najbolji -naknade za ulaz u industriju su verovatno dobri razlozi za naš brz rast u prošloj godini i pomažu da podignemo našu reputaciju da „radimo ono što je ispravno.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *