EECFA izvestaj

EECFA izveštaj o prognozi zimske izgradnje

Istočnoevropsko udruženje za prognoziranje građevinarstva (EECFA) objavilo je svoj Izveštaj o prognozi zimske izgradnje, koji predviđa pad i u jugoistočnom iu istočnom regionu Evrope 2023. godine.

Oštećene zgrade u gradu Borodijanka, Ukrajina. (Foto: AdobeStock)
U izveštaju se, međutim, ističe da prognozirani pad od 3% za jugoistočni region od sada do 2024. dolazi nakon petogodišnjeg rasta proizvodnje.

Proizvodnja u istočnoj Evropi, s druge strane, dostigla je svoj vrhunac 2018. godine i pala je za oko 10% od tog vrhunca čak i pre ruske invazije na Ukrajinu.

Od tada, EECFA – koja analizira građevinska tržišta 8 istočnoevropskih zemalja – nije objavila prognoze za samu Ukrajinu.

Ipak, u onome što opisuje kao „tragediju“ za istočnoevropsku izgradnju, organizacija predviđa da će region (bez Ukrajine) dostići svoje dno 2023. godine.

Posmatrajući pojedinačne zemlje, izveštaj EECFA ističe da će Rumunija doživeti značajan pad proizvodnje od 10% do 2024. godine.

Nasuprot tome, očekuje se da će Bugarska do kraja godine videti rast na svom građevinskom tržištu, koji će se nastaviti 2023. i 2024. godine, kada se finansiranje iz Plana EU za oporavak i otpornost poveća.

Što se tiče Ukrajine, EECFA ukazuje na ogroman zadatak koji predstoji za obnovu zemlje, sa 74,1 milion m2 stambenog prostora koji je do sada oštećen ili uništen tokom sukoba, što predstavlja 7,3% ukupnog stambenog fonda.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *