trziste nepokretnosti Srbija

Tržište nepokretnosti u Srbiji u četvrtom kvartalu 2022. godine

Analiza tržišta nekretnina u Republici Srbiji za IV kvartal 2022. godine i uporedna analiza podataka u periodu od 2018. godine do 2022. godine, nalaze se u izveštaju Republičkog geodetskog zavoda. Uz pomoć ovog izveštaja omogućava se uvid u trendove cena i prodaje nekretnina u Republici Srbiji, a takođe i pregled aktuelnih faktora koji utiču na ovo tržište. Izveštaj pokazuje da tržište nepokretnosti u Srbiji tokom nekoliko poslednjih godina pokazuje konstantan rast i to se ogleda kroz veću potražnju za stanovima, poslovnim prostorima i zemljištem. Za investitore, kupce i prodavce nekretnina u Republici Srbiji će ovaj izveštaj biti koristan, iz razloga što analizira trenutno stanje na tržištu i predviđa budući razvoj, a sve to uz pomoć najboljih svetskih praksi.

Tržište nepokretnosti u Republici Srbiji za IV kvartal 2022. godine beleži pozitivne trendove. Ovim se potvrđuje povećanje ukupnog obima novčanih sredstava koje su bile uključene u promet.

Ukupna količina novca koja se koristila za kupovinu nekretnina iznosila je 2, 3 milijardi evra što predstavlja rast od 27, 3% u poređenju sa istim kvartalom za prošlu godinu. Beograd je zabeležio najveći broj kupoprodajnih ugovora i taj broj iznosi 9 547. Najveći broj kupoprodajnih ugovora je zabeležen na području Prvog osnovnog suda u Beogradu, a a najveći broj ugovora koji iznosi 774, zaključeno je u kanelariji Javni beležnik Srbislav Cvejić.

Prodaja stanova, sa učešćem od 55% i 1,2 milijarde evra, zauzima najveći deo ukupnih novčanih sredstava u četvrtom kvartalu 2022. godine. Broj prodatih stanova u četvrtom kvartalu prošle godine je porastao za 0, 06% u odnosu na 2021. godinu za isti period, uz to da cene stanova i dalje rastu u četvrtom kvartalu. Ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodajnih stanova ostvarila je rekordni rast u 2022. godini, za 36%.

Kada je reč o načinu plaćanja, 9% svih nepokretnosti je plaćeno iz kredita, a to je za 4% manje u odnosu na prethodni period, a uz pomoć kredita najviše su plaćeni stanovi (ukupno 21%).

Beograd na vodi je postigao najveće cene stanova, gde je najskuplji kvadrat prodat po ceni od 10 184 evra Najskuplji stan, površine 383 metra kvadratna, plaćen je 2 469 888 evra. Ovim podacima se pokazuje rast tržišta nepokretnosti u Republici Srbiji.

Od trećeg kvartala 2022. godine, Republički geodetski zavod objavljuje i indeks cena stanova, koji omogućava besplatan, transparentan i precizan uvid u podatke uz pomoć kojih građani i privreda mogu da prate kretanja na tržištu stanova.

Indeks cena stanova u Srbiji za IV kvartal 2022. godine iznosi 145, 03 i to predstavlja rast u odnosu na treći kvartal prošle godine kada je indeks iznosio 138, 08. Trend rasta traje i cele prošle godine i dostigao je godišnju stopu rasta od 13, 7% tokom poslednjeg kvartala 2022. godine. Po nivou indeksa cena prednjače regioni Vojvodine i Beograda, ali je nasnažniji rast cena u regionu Južne i istočne Srbije.

Kada se uporede indeksi cena u našoj zemlji i Evropi, Srbija zauzima “zlatnu sredinu” i beleži stabilan rast i kontinuiran razvoj ovog tržišta.

RGZ indeks cena stanova možete pogledati ovde.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *