gradjevina kasnjenje

Zašto građevina u Istočnoj Evropi ne poštuje rokove?

Svakom građevinskom projektu u bazi podataka GlobalData dodeljuje se ocena između 5 i -5 na osnovu njegovog trenutnog napretka, rezultat koji se stalno ažurira tokom vremena. Oni se zatim ponderišu vrednošću svakog projekta kako bi se došlo do ukupnih rezultata za zemlje, regione i sektore.

Taj rezultat stavlja Istočnu Evropu na 10. mesto od 11 regiona, i predstavlja pad u odnosu na njen rezultat iz januara 2022. (0,57) kada je bio na 8. mestu.

Jedan od razloga za relativno loše performanse Istočne Evrope u indeksu je njen infrastrukturni sektor, koji ima samo -0,53, što ga stavlja na 10. mesto od 11 regiona širom sveta. Nasuprot tome, rezidencijalni sektor istočne Evrope je imao nešto bolje rezultate, sa ocenom od 0,68 (što ga stavlja na 2. mesto na globalnom nivou).

Unutar istočne Evrope, problemi u građevinskom sektoru su najznačajniji u Ukrajini, koja u indeksu ima samo -3,96 – rezultat ruske invazije. Nasuprot tome, Mađarska izlazi relativno dobro, sa ocenom 1,01.

Pogoršanje građevinskog cevovoda u istočnoj Evropi delimično je posledica problema u infrastrukturnom sektoru u regionu, čiji je rezultat na GlobalData indeksu zamaha građevinskog projekta pao sa 0,81 u januaru 2022. na -0,53 u martu 2022.

Indeks zamaha građevinskog projekta

Indeks zamaha građevinskog projekta kompanije GlobalData zasnovan je na analizi hiljada pojedinačnih građevinskih projekata širom sveta.

Svaki projekat se kontinuirano prati radi ažuriranja, pri čemu ažuriranja koja ukazuju na napredak povećavaju rezultat projekta, dok ažuriranja koja ukazuju na kašnjenja ili otkazivanja smanjuju rezultat. Rezultat je uvek između 5, što je najbolji mogući rezultat, i -5, najgori.

Rezultati za pojedinačne projekte se zatim ponderišu na osnovu njihovog značaja kako bi se stvorili kombinovani indeksi za svaki region ili sektor.

Događaji koji mogu smanjiti rezultat projekta uključuju otkazivanje ili stavljanje projekta na čekanje, kašnjenja, odbijanje aplikacija ili tenderskih ponuda ili smanjenje obima projekta.

Događaji koji mogu povećati rezultat projekta na indeksu, nasuprot tome, uključuju završetak ili početak izgradnje, dodelu velikih ugovora ili odobravanje aplikacija.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *